Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMark Rutte: Lider sa najdužim stažom u historiji Nizozemske

Mark Rutte: Lider sa najdužim stažom u historiji Nizozemske

Karijera Marka Ruttea

Mark Rutte, premijer Nizozemske, obilježio je političku scenu gotovo 14 godina. Njegov mandat traje od oktobra 2010. do jula 2024. godine, što ga čini liderom s najdužim mandatom u istoriji države.

Globalna i transatlantska saradnja

Rutte je poznat kao snažan zagovornik globalne i transatlantske saradnje. Njegova podrška NATO-u dodatno potvrđuje njegovu posvećenost međunarodnim odnosima.

Izazovi tokom mandata

Tokom svog premijerskog mandata, Rutte je vodio Nizozemsku kroz brojne važne krize. Među njima su bila i ekonomska kriza, pandemija koronavirusa i teški sukob u Ukrajini.

Obaranje leta MH17

Jedan od ključnih trenutaka u njegovoj karijeri bio je obaranje aviona Malaysia Airlinesa (MH17) 2014. godine. Ova tragedija, koju su prouzrokovale proruske snage, značajno je uticala na politiku Nizozemske.

Politički angažman

Rutte je bio aktivan u nizozemskom parlamentu od januara do maja 2003. godine. Također je bio lider liberala iz Nizozemske narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) od 2006. do 2023.

Početak profesionalne karijere

Svoju karijeru započeo je u privatnom sektoru 1992. godine, radeći za Unilever. Njegovo iskustvo u upravljanju ljudskim resursima značajno je oblikovalo njegovu političku karijeru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -