Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetJulian Assange: Njegovi Prvi Javnosti Komentari Nakon Oslobođenja

Julian Assange: Njegovi Prvi Javnosti Komentari Nakon Oslobođenja

Izjava o slobodi

Danas, Julian Assange je progovorio o svojoj slobodi tokom pres konferencije u Vijeću Evrope u Strazburu. “Danas nisam slobodan zato što je sistem funkcionisao, nego zato što sam se izjasnio krivim za novinarstvo”, izjavio je Assange.

Briga o ljudskim pravima

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) je objavila izvještaj koji izražava zabrinutost zbog Assangeovog dugotrajnog tretmana. Izvještaj navodi da njegovo zatvaranje ima “zastrašujući efekat na ljudska prava”.

Dugotrajno zatvaranje

Assange je većinu posljednjih 14 godina proveo u ekvadorskoj ambasadi ili zatvoru Belmarš. Njegovo puštanje uslijedilo je nakon nagodbe u junu, nakon odslužene kazne zbog objave povjerljivih dokumenata američke vlade.

Kontroverzni dokumenti

Povjerljivi dokumenti koje je Assange objavio otkrivali su brutalne opise stranih lidera i izvještaje o vanzakonskim ubistvima. Ove informacije izazvale su široku javnu raspravu o slobodi medija.

Vraćanje u Australiju

Od povratka u Australiju, Assange se nije oglašavao u vezi svojih pravnih problema. Izjavio je da je izabrao slobodu umjesto “nedostižne pravde”, dodajući da mu prijeti kazna od 175 godina zatvora.

Poruka o novinarstvu

Govoreći mirno, uz podršku supruge Stelle, Assange je rekao: “Novinarstvo nije zločin. Ono je stub slobodnog i informisanog društva.”

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -