Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetSAD podržavaju izraelski plan prema Hezbolahu, ali dolazi do razlika unutar vlastite...

SAD podržavaju izraelski plan prema Hezbolahu, ali dolazi do razlika unutar vlastite administracije

Akcije pod američkom podrškom

Američki predsjednički savjetnik Amos Hochstein i Brett McGurk, koordinator Bijele kuće za Bliski istok, nedavno su razgovarali s izraelskim zvaničnicima. Prema tim razgovorima, SAD podržava plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da preusmjeri vojni fokus prema Hezbolahu. Ova strategija ima za cilj uvjeravanje Hezbolaha da se uključi u diplomatske pregovore za okončanje sukoba.

Podeljena mišljenja unutar administracije

Iako su neki unutar Bijele kuće podržavali ovu odluku, postoje i značajne razlike u mišljenju. Tokom proteklih sedmica, unutar američke administracije pojavile su se podjele o ovakvom pristupu, posebno unutar Pentagona i State Departmenta.

Briga o mogućem sukobu

Osobe iz obavještajne zajednice su izrazile zabrinutost da bi izraelski potez protiv Hezbolaha mogao uvući američke snage u novi sukob na Bliskom istoku. Ove reakcije ukazuju na složenost situacije i potencijalne posljedice za regionalnu stabilnost.

Izraelska podrška i konsultacije

Prema izvorima, razgovori su se vodili s dva izraelska i četiri američka zvaničnika, većinom anonimno kako bi se zaštitila povjerljivost informacija. Nacionalno vijeće za sigurnost nije komentarisalo ovu situaciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -