Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetUsnija Redžepova: Prva dama jugoslavenske muzike koja nas je napustila

Usnija Redžepova: Prva dama jugoslavenske muzike koja nas je napustila

Život i nasljeđe Usnije Redžepove

Na današnji dan 2015. godine, u Skoplju je preminula Usnija Redžepova, talentovana pjevačica romskog i turskog porijekla. Njen doprinos muzici ostao je nezaboravan za mnoge pokolenja. Usnija je rođena 4. februara 1946. godine u teškim uslovima, no njena karijera nadmašila je sve prepreke.

Osnovna biografska informacija

Usnija je odrasla u siromašnoj porodici. Njen otac, Jašar, bio je Rom, a majka, Sabrija, Turkinja. Njeno djetinjstvo bilo je ispunjeno borbom za preživljavanje, ali i ljubavlju prema muzici. Po završetku gimnazije, studirala je arabistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Muzika i pozorišna karijera

Pjevačka karijera Usnije Redžepove bila je izvanredna. Publika ju je voljela, a njeni hitovi kao što su „Živote moj“ i „Kazuj krčmo džerimo“ i dalje se pjevaju. Pored muzike, Usnija je igrala i u pozorištu. Uloga Koštane u Narodnom pozorištu u Beogradu ostala je urezana u sjećanju ljubitelja pozorišne umjetnosti.

Podsjećanje i značaj

Usnija Redžepova ostavila je neizbrisiv trag u svijetu muzike. Njen doprinos i utjecaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije su neprocjenjivi. I dalje ćemo pjevati njene pjesme i sjećati se njenog toplog osmijeha.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -