Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetFrancuski ministar poziva na prekid vatre u Libanu

Francuski ministar poziva na prekid vatre u Libanu

Konferencija za novinare u Beirutu

Tokom nedavne posjete Libanu, francuski ministar vanjskih poslova Žan-Noel Baro održao je konferenciju za novinare. Ovdje je izrazio podršku inicijativi za 21-dnevni prekid vatre. Ovaj prijedlog zajednički su podnijeli francuski predsjednik Emanuel Makron i američki predsjednik Džo Bajden.

Poziv na mir i stabilnost

Baro je naglasio da je prijedlog još uvijek aktuelan i da postoji nada za mir. “Vrijeme je vrlo ograničeno”, rekao je, dodajući poziv Izraelu da obustavi kopneni upad i napade. Također je upozorio Hezbolah da ne poduzima nikakve akcije koje bi mogle destabilizovati sigurnosnu situaciju u regiji.

Podrška Libanu

Baro je istakao važnost izbora novog predsjednika Libana. “Podržat ćemo vojsku Libana”, izjavio je, naglašavajući opredijeljenost Francuske da ostane uz Liban i njegove građane u ovim teškim vremenima.

Sastanak s libanskim premijerom

Libanski premijer Nadžib Mikati sastao se ranije danas s Baroom u Beirutu. Tokom sastanka, Mikati je ukazao na značaj zaustavljanja izraelske agresije na Liban. Također je ponovio potrebu za prekidom vatre kojeg su inicirali Sjedinjene Države i Francuska.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -