Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetInflacija u Njemačkoj u padu: Septembar donio značajno smanjenje

Inflacija u Njemačkoj u padu: Septembar donio značajno smanjenje

Preliminarni podaci o inflaciji

Godišnja inflacija u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, zabilježila je pad u septembru na 1,6 posto. Ova cifra je znatno ispod očekivanja Evropske centralne banke (ECB), javlja Anadolu.

Utjecaj kamatne politike

Stabilno smanjenje inflacije imalo je svoj uzrok u rigoroznoj kamatnoj politici te neizvjesnosti unutar njemačke privrede. Njemački federalni ured za statistiku (Destatis) obelodanio je preliminarne podatke o promjenama cijena potrošačkih proizvoda.

Septembar donosi nove brojke

Za razliku od avgusta kada je inflacija iznosila 1,9 posto, septembar je donio smanjenje inflacije na najmanji nivo od januara 2021. godine. Očekivanja analitičara bila su da će inflacija u ovom mjesecu iznositi 1,7 posto.

Trend bazne inflacije

Na mjesečnom nivou, stopa inflacije ostala je nepromijenjena. Bazna inflacija, koja isključuje hranu i energiju, takođe je smanjena na 2,7 posto.

Cijene prehrambenih proizvoda

Cijene prehrambenih proizvoda, koje su prošle godine bili glavni pokazatelj inflacije, porasle su u septembru za 1,6 posto u odnosu na prethodnu godinu. U isto vrijeme, cijena energenata zabilježila je pad od čak 7,6 posto.

Prognoze ECB-a

Evropska centralna banka procijenila je da će godišnja inflacija u Njemačkoj u srednjem roku iznositi oko dva posto. Ovi podaci dodatno naglašavaju trenutne ekonomske izazove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -