Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetŠvicarska i Italija redefiniraju granicu zbog topljenja glečera

Švicarska i Italija redefiniraju granicu zbog topljenja glečera

U blizini Matterhorna, jedne od najviših evropskih planina, dolazi do značajnih promjena na granici između Švicarske i Italije. Krajolik koji okružuje ovu popularnu skijašku regiju postaje sve drugačiji zbog topljenja glečera.

Topljenje glečera i pomicanje granica

Gležeri na švicarsko-italijanskoj granici se smanjuju, što rezultira potrebom za promenom granica. Tradicionalne granice, utemeljene na prirodnim karakteristikama, više ne odražavaju stvarno stanje zbog klimatskih promjena.

Odobrenje sporazuma

Švicarska je 27. septembra donijela odluku da odobri sporazum o redefinaciji granice. Očekuje se da će Italija uskoro slijediti njihov primjer. Ovaj nacrt sporazuma utvrđen je još u maju prošle godine.

Statistika o glečerima

Prema podacima iz septembra 2023. godine, švicarski glečeri su izgubili četiri posto svoje zapremine. To predstavlja najveći gubitak od 2022. godine, kada je iznosio šest posto. Ova statistika naglašava ozbiljnost problema uzrokovanih globalnim zagrijavanjem.

Ekonomskie koristi i budućnost

Švicarske vlasti istakle su da je redefinicija granica provedena uzimajući u obzir ekonomske interese obje države. Nakon što Italija usvoji sporazum, biće potrebno implementirati nove granice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -