Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeFitnessNeurologija trudnoće: Prva "mapa" promjena u mozgu tokom i nakon porođaja

Neurologija trudnoće: Prva “mapa” promjena u mozgu tokom i nakon porođaja

Novoinformacije o razvoju mozga

Naučnici su proveli značajno istraživanje o promjenama u mozgu tokom trudnoće, objavljeno u časopisu Nature Neuroscience. Analizirano je 26 MR skeniranja mozga 38-godišnje žene, pre nego što je zatrudnjela, tokom trudnoće i do dvije godine nakon porođaja.

Promjene u strukturi mozga

Rezultati studije pokazuju da se neki delovi mozga mogu smanjiti tokom trudnoće, ali postaju bolje povezani. Ova reorganizacija ukazuje na to da se mozak prilagođava novim izazovima materinstva. Mnogi dijelovi mozga ostaju netaknuti, što ukazuje na određenu stabilnost tokom tih promjena.

Značaj istraživanja

Naučnica Emily Jacobs iz Kalifornijskog univerziteta rekla je da ovo predstavlja prvu detaljnu mapu ljudskog mozga tokom trudnoće. “Nikada nismo bili svjedoci mozga u procesu ovakve metamorfoze”, naglasila je Jacobs.

Uloga istraživača i buduće studije

Laura Pritschet iz Univerziteta u Kaliforniji i njeni kolege analizirali su mozak istraživačice Elizabeth Chrastil, koja je planirala vantjelesnu trudnoću. Ove spoznaje otvaraju vrata za dalja istraživanja u području neuroznanosti i trudnoće.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -