Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetPentagon povećava borbenu gotovost usljed prijetnje od Irana

Pentagon povećava borbenu gotovost usljed prijetnje od Irana

Upozorenje iz Pentagona

Portparol američkog Ministarstva odbrane, Pat Rajder, potvrdio je da je Pentagon podigao borbenu gotovost svojih snaga. Ova mjera se preduzima zbog potencijalne prijetnje od Irana. Ministar odbrane Lojd Ostin je tokom vikenda radio sa svojim timom na procjenama situacije.

Fokus na američke građane i saveznike

Prema saopćenju, Ostin i ostali zvaničnici Ministarstva odbrane usmjereni su na zaštitu američkih građana i snaga u regionu. Također, njihova strategija uključuje odbranu Izraela i smanjenje tenzija putem odvraćanja i diplomatije.

Odlučnost SAD-a

Američki ministar je naglasio da će Sjedinjene Države spriječiti Iran i njegove saveznike da iskoriste trenutnu situaciju. Ostin je jasno stavio do znanja da će se, ako Iran cilja američko osoblje ili interese, poduzeti sve potrebne mjere za zaštitu.

Povećano vojno prisustvo

Nosač aviona “Abraham Linkoln” ostaje u operativnom području, dok “USS Wasp Amphibious Ready Group” nastavlja svoje aktivnosti u Istočnom Mediteranu. Pentagon je također pojačao prisustvo borbenih aviona kao što su F-22, F-15E, F-16 i A-10.

Ojačavanje vazdušne podrške

U narednim danima, očekuje se dodatno jačanje kapaciteta za vazdušnu podršku. Ove mjere ukazuju na ozbiljnost situacije i određenu brigu američkih vlasti za stabilnost u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -