Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiRegijaIzbori u Podgorici i Kotoru: Niska izlaznost i političke tenzije

Izbori u Podgorici i Kotoru: Niska izlaznost i političke tenzije

Izbori održani mirno

U Podgorici i Kotoru su održani lokalni izbori uz nisku izlaznost. U Podgorici je glasalo 56,3% upisanih birača, dok je u Kotoru izlaznost iznosila 54,6%. Preliminarni rezultati se očekuju iza 22 sata, izvještava nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Najmanja izlaznost u posljednjih deset godina

Izlaznost tokom ovih izbora bila je najniža u posljednjem desetljeću. Za usporedbu, 2014. godine je u Podgorici glasalo više od 70% birača. Na prošlim izborima 2022. godine, izlaznost je iznosila preko 68%.

Tehničke nepravilnosti tokom izbora

Izborni dan je prošao bez većih sigurnosnih problema. Međutim, CDT je izvijestio o manjim kršenjima procedure i tehničkim nepravilnostima. Centar je pratio izbore s 227 promatrača.

Optužbe među političkim strankama

Vlast i opozicija razmijenile su optužbe oko glasača s dvostrukim pravom glasa. Demokratska partija socijalista (DPS) sumnja da 2.300 osoba iz biračkog popisa može glasati i u susjednim državama.

Pravo glasa u glavnom gradu i Kotoru

U Podgorici ima 145.724 birača koji su mogli glasati za jednu od 13 izbornih lista. Kotor, koji je pod zaštitom UNESCO-a, ima 18.498 birača, a bira se 33 odbornika lokalnog parlamenta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -