Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetAustrijska Slobodarska partija na pravom putu ka pobjedi na općim izborima

Austrijska Slobodarska partija na pravom putu ka pobjedi na općim izborima

FPO vodi prema prvim rezultatima

Austijska krajnje desničarska stranka, Slobodarska partija (FPO), predvođena Herbertom Kiklom, izgleda da ide ka pobjedi na općim izborima. Prema prvim projekcijama, FPO dobiva 29.1 posto glasova, čime se nalazi skoro tri boda ispred konzervativne Narodne stranke koja ima 26,2 posto.

Izazovi formiranja vlade

Iako FPO prednjači, stranka nije blizu osvajanja apsolutne većine. U prethodnim izborima, FPO je bio dio koalicije, međutim, ove su se izbore suočili s odbijanjem drugoplasirane stranke da uđe u vladu koju predvodi FPO.

Kiklov plan za Austriju

Herbert Kikl je obećao Austrijancima da će izgraditi “Tvrđavu Austriju”. Ovaj projekt ima za cilj povratak sigurnosti, prosperiteta i mira, što su ključne tačke njegove kampanje.

Rivalstvo s aktualnim kancelarom

Kiklov glavni rival, kancelar Karl Nehamer, nazvao je nemogućim formiranje vlade s nekim ko obožava teorije zavjere. Ovakve izjave ukazuju na napetosti između stranaka i mogući izazov u budućim pregovorima za formiranje vlasti.

Polemika oko termina “Volkskanzler”

Kikl je također govorio o svojoj ambiciji da postane “Volkskanzler” (narodni kancelar). Ovaj termin, koji za mnoge Austrijance priziva sjećanja na Adolfa Hitlera, stvara dodatnu kontroverzu u kampanji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -