Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeKardiovaskularne bolesti u Bosni i Hercegovini: Prioritetni javnozdravstveni problem

Kardiovaskularne bolesti u Bosni i Hercegovini: Prioritetni javnozdravstveni problem

Kardiovaskularne bolesti u fokusu

Bolesti srca i krvnih žila ostaju vodeći uzrok smrti u svijetu i Bosni i Hercegovini. Prema riječima prim. dr. Diane Zelenike, kardiologa, kardiovaskularne bolesti čine više od 50% uzroka smrtnosti. Iako je posljednjih godina zabilježen blagi pad, situacija ostaje ozbiljna.

Uticaj COVID-19 na srčana oboljenja

Tokom epidemije koronavirusa, zabilježen je porast srčanih oboljenja. Dr. Zelenika ističe da su za to odgovorna oštećenja srčanih stanica. Prema američkoj studiji, veliki postotak preživjelih od COVID-a imao je virus u srčanom mišiću.

Faktori rizika za kardiovaskularne bolesti

Postoje nepromjenjivi i promjenjivi faktori rizika. Starija dob, spol i nasljeđe su nepromjenjivi, dok se promjenjivi faktori uključuju nepravilnu prehranu, debljinu i pušenje. Dr. Zelenika naglašava važnost prevencije i rane dijagnostike.

Napredak u liječenju i prevenciji

U Mostaru se koronarografija obavlja od 2010. godine. Ova dijagnostička metoda znatno smanjuje smrtnost pacijenata s infarktom. Također, važno je prepoznati simptome i prevenirati komplikacije.

Važnost defibrilatora u javnim prostorima

Dr. Zelenika predlaže postavljanje defibrilatora u tržnim centrima i na aerodromima. Ovi uređaji mogu spasiti živote u slučaju srčanog zastoja. Također, pravovremena reanimacija može povećati šanse za preživljavanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -