Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDramatična situacija u Libanu: Bejrut pogođen nasiljem i strahom

Dramatična situacija u Libanu: Bejrut pogođen nasiljem i strahom

Ubistvo vođe Hezbolaha

Liban je suočen s dramatičnom krizom koja traje već deset dana. Ova situacija kulminirala je ubistvom vođe Hezbolaha, Hasana Nasralaha. U proteklim danima, Bejrut je bio mjesto niza atentata i zračnih udara, uz sveprisutne eksplozije.

Civilne žrtve i šutnja svijeta

Abud, guverner Beiruta, šokiran je visokom brojkom civilnih žrtava. On je izrazio tugu zbog trenutne situacije u zemlji, ističući šutnju međunarodne zajednice. “Kao da ono što se ovdje dešava nema nikakvog značaja”, izjavio je Abud u razgovoru s BBC-jem.

Pobjeglice i svakodnevni život

Na Trgu mučenika, gdje su mnoge porodice pobjegle nakon napada, situacija je alarmantna. Jedna porodica s malim djetetom ispričala je o strahu od eksplozija i bijegu iz svojih domova. “Ovdje smo spavali jer nemamo gdje otići”, kazala je majka.

Ukupni efekti na Bejrut

Ulice Beiruta postaju sve praznije, a radnje se zatvaraju. U predgrađu Dahijehu, koje je uporište Hezbolaha, osjeća se tišina. Pripadnici Hezbolaha patroliraju s oružjem, što prije nije bila praksa. Bez obzira na situaciju, mnoštvo vozača isporučuje potrebne stvari motociklima i vozilima.

S obzirom na trenutne tenzije, Liban se suočava s neizvjesnom budućnošću koju prate nasilje i nesigurnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -