Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeLjepotaRevolucija u liječenju dijabetesa: Prva žena koja je proizvela vlastiti inzulin

Revolucija u liječenju dijabetesa: Prva žena koja je proizvela vlastiti inzulin

Transplantacija matičnih ćelija donosi nova rješenja

U Kinezima, 25-godišnja žena oboljela od dijabetesa tipa 1, ostvarila je nevjerovatan neuspjeh. Samo tri mjeseca nakon transplantacije reprogramiranih matičnih ćelija, započela je proizvodnju vlastitog inzulina. Ova inovativna metoda je dosad neviđena i predstavlja ključni pomak u liječenju dijabetesa.

Rezultati govore sami za sebe

“Sada mogu jesti šećer”, izjavila je žena, koja je željela ostati anonimna. Nakon više od godinu dana od transplantacije, uživa u raznovrsnoj hrani. James Shapiro, hirurg i istraživač sa Univerziteta Alberta, ocjenjuje rezultate kao “zapanjujuće”.

Inovativna tehnika reprogramiranja

Kineski istraživači su uspjeli izvršiti reverzni inženjering pacijentovih tkiva. Iz tih tkiva proizvedene su pluripotentne matične stanice koje su reprogramirane da formiraju beta ćelije. U ranijem slučaju, 59-godišnji muškarac također je počeo proizvoditi inzulin tri mjeseca nakon transplantacije.

Novo mjesto za presađivanje beta ćelija

Ova žena je primila matične ćelije ubrizgane u trbušne mišiće, što je novina u ovoj proceduri. Za razliku od prethodnih metoda kada su ćelije presađivane u jetru, sada se aktivnost može pratiti pomoću MRI tehnologije. Dva i po mjeseca nakon operacije, ona je proizvodila dovoljne količine inzulina da bi živjela bez dodataka, a taj nivo se održava više od godinu dana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -