Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeLjepotaKako prepoznati manipulatora u ljubavnoj vezi?

Kako prepoznati manipulatora u ljubavnoj vezi?

Teškoće u prepoznavanju

Manipulacija može biti očita u različitim aspektima života, kao što su posao ili prijateljstva. Međutim, u ljubavnim vezama, prepoznavanje manipulatora može biti izuzetno izazovno. Ako sumnjate da ste u vezi s osobom koja manipulira, terapeutski savjeti mogu vam pomoći.

Promjene u pričama

Jamie Cannon, terapeutska stručnjakinja, ističe da se ponašanje manipulatora često mijenja. Oni su poput kameleona, prilagođavajući svoje misli i osjećaje situaciji. Na taj način, njihova priča o događajima može se naglo promijeniti. Uočavajte da li se ključni detalji u njihovim pričama prepravljuju ili dodaju.

Važnost ključnih činjenica

Ponekad će se temeljne činjenice priče manipulatora zadržati, dok će ostali detalji varirati. Ako vaša partnerica ili partner stalno mijenjaju ključne informacije, to može biti znak manipulacije. Ove promjene često zavise od toga ko je prisutan ili ko sluša priču.

Nedostatak odgovornosti

Manipulatori često izbjegavaju preuzimanje odgovornosti za svoje postupke. Ako primijetite da konstantno prebacuju krivicu na druge, to može ukazivati na njihov manipulatorski karakter. Ove strategije treba kritički ocjenjivati kako bi se zaštitili od emocionalne štete.

Identifikovanje manipulatora može biti ključno za očuvanje emocionalnog zdravlja u vezi. Budite pažljivi prema obrascima ponašanja i ne zaboravite potražiti stručnu pomoć ako vam je potrebna podrška.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -