Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael uspješno eliminisao ključne vođe Hezbollaha: Nasrallah poginuo u zračnom napadu

Izrael uspješno eliminisao ključne vođe Hezbollaha: Nasrallah poginuo u zračnom napadu

Ubistvo Nasrallaha: Prelomna tačka za Hezbollah

Nedavna akcija izraelskih snaga rezultirala je smrću Hasana Nasrallaha, vođe Hezbollaha. Njegovo ubistvo uslijedilo je nakon serije preciznih udara na vojnu infrastrukturu organizacije. Ovaj napad je označio vrhunac višemjesečne ofanzive usmjerene protiv Hezbollaha, koja je počela ranije ove godine.

Serija udara na komandante Hezbollaha

Izraelski napadi počeli su eliminacijom Fuada Shukra, vojnog zapovjednika, u južnom Bejrutu. Septembarski napad odnio je živote 16 visokopozicioniranih komandanta elite brigade Ridwan, uključujući Ibrahim Aqila. Ovi udari su znatno oslabili Hezbollahovu vojnu strukturu i stvorili kritičnu situaciju unutar organizacije.

Koordinacija i sabotaža komunikacija

Operacija je uključivala niz pažljivo koordiniranih preliminarnih udara. To je uključivalo sabotaže komunikacijskih sistema Hezbollaha, što je paralizovalo njihovu unutarnju komunikaciju. Izrael je tako dobio priliku da precizno locira i eliminira ključne vođe.

Teške posljedice za Hezbollah

Hezbollah se sada suočava s historijski teškim izazovima. Konačni gubici i kontinuirani atentati smatraju se bez presedana. Stručnjaci, poput Line Khatib, upozoravaju da će posljedice ovih gubitaka biti dugoročno nepovratne. Niko ne može sa sigurnošću reći kako će se Hezbollah oporaviti.

Strateški uvid i analiza

Izraelske obavještajne službe prate i analiziraju Hezbollahove vojne lidere, koje nazivaju “neuhvatljivim duhovima”. Stručnjak Hilal Khashan ističe da je Hezbollah postao ranjiviji zbog špijunskih aktivnosti koje su se povećale tijekom rata u Siriji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -