Subota, 28 Septembra, 2024
HomeNajnovijeOtvorena izložba skulptura i slika u Brčkom: Umjetnička riznica iz Galerije „Šimun“

Otvorena izložba skulptura i slika u Brčkom: Umjetnička riznica iz Galerije „Šimun“

Izložba umjetničkih djela u Brčkom

U Brčkom je danas otvorena izložba skulptura i slika iz Galerije „Šimun“ Franjevačkog samostana iz Dubrava. Ova izložba je druga u nizu umjetničkih događaja koje organizuje Hrvatsko kulturno društvo Napredak.

Vrijedna umjetnička djela

Predsjednik društva, Mirko Mečić, istakao je značaj izložbe. Prezentovana su djela poznatih umjetnika, uključujući Ivana Meštrovića, jednog od najpoznatijih kipara i slikara. Mečić je dodao kako je ovo rijetka prilika da se vide ovako vrijedna umjetnička djela na jednom mjestu.

Tema izložbe i prikaz djela

Autor izložbe, Duško Samardžija, objasnio je selekciju djela fokusirajući se na apstraktne teme. Istakao je važnost psihe i duhovnosti koju predstavljaju umjetnički radovi. Meštrovićevi radovi, uz djelo Ede Murtića pod nazivom „Raskrižje“, čine srž izložbe, koja je omaž Meštroviću.

Kultura i umjetnost u fokusu

Fra Niko Josić, gvardijan franjevačkog samostana, naglasio je kako galerija „Šimun“ sadrži više od 400 umjetničkih djela. Njihov rad nije samo pastoralne prirode, već i usmjeren na kulturu i umjetnost. Domić je istakao kako ova izložba predstavlja neprocjenjivo blago umjetnika iz bivše Jugoslavije.

Umjetnost kao most zajednice

Na kraju, Domić je naglasio kako HKD Napredak nastoji zbližiti multietničku zajednicu kroz umjetnost. Ova izložba pruža priliku da se razlike prevaziđu i stvori tolerantno društvo.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -