Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPremijer Golob poziva na hitno zaustavljanje rata i očuvanje mira

Premijer Golob poziva na hitno zaustavljanje rata i očuvanje mira

Poziv na mir od strane premijera

Premijer Slovenije, Robert Golob, je tokom svog govora izrazio hitnu potrebu za zaustavljanjem sukoba u Gazi. Njegove riječi “Gospodine Netanyahu, zaustavite ovaj rat odmah,” izazvale su aplauz prisutnih. Ovaj emotivni poziv odražava zabrinutost zbog patnji koje rat donosi.

Kritika Vijeća sigurnosti UN-a

Golob je također istakao da Vijeće sigurnosti sve teže odgovara na veće sukobe. Optužio je pet stalnih članica Vijeća da stavljaju vlastite interese ispred globalnog mira. Takvo ponašanje dodatno otežava riješavanje kriza poput onih u Gazi ili Ukrajini.

O značaju Pakta za budućnost

U svom govoru, Golob je ponovio poruke sa posebne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a i sa Samita za budućnost. Istakao je važnost Pakta za budućnost kao simbol jedinstva u nestabilnom svijetu. Ovaj pakt je od vitalnog značaja za prevazilaženje današnjih izazova, uključujući klimatske katastrofe i nejednakosti.

Obaveze članica Vijeća sigurnosti

Pod slovenskim predsjedavanjem, svih 15 članica Vijeća sigurnosti potpisalo je izjavu o očuvanju mira i poštivanju međunarodnog prava. Golob je naglasio da je Slovenija članica Vijeća sigurnosti od januara i da je tokom ovog perioda svjedočila eroziji pravila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -