Subota, 28 Septembra, 2024
HomeSportNogometKvalifikacije za Mundijal: Političke prepreke u evropskom nogometu

Kvalifikacije za Mundijal: Političke prepreke u evropskom nogometu

Ukrajina i Rusija: Suspendovane reprezentacije

U evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Ukrajina se suočava s problemima jer ne može igrati protiv Rusije. Rusija ostaje suspendovana, što znači da neće učestvovati u kvalifikacijama za Mundijal. Ova situacija dodatno komplikuje već napetu političku klimu u regionu.

Problemi s utakmicama Bosne i Hercegovine i Kosova

Iz istog razloga, utakmica između Bosne i Hercegovine i Kosova također je zabranjena. Ove reprezentacije ne smiju igrati ni protiv Srbije, što dovodi do dodatnih komplikacija u kvalifikacijama. Ove zabrane odražavaju duboke etničke i teritorijalne razlike na Balkanu.

Armenija i Azerbejdžan: Dvije strane istog konflikta

Još jedan primjer političkih prepreka u evropskom nogometu je zabranjeni duel između Armenije i Azerbejdžana. Ova situacija je rezultat dugogodišnjih sukoba između dvije zemlje, što i dalje ometa sportske aktivnosti.

Španija i Gibraltar: Kontroverze u kvalifikacijama

Osim toga, Gibraltar se ne može susresti s Španijom, što je uvijek bilo predmet političkih kontroverzi. Ova situacija je ponovo isplivala na površinu nakon nedavnog Evropskog prvenstva na kojem je Španija osvojila titulu.

Pregled nastupa Zmajeva

Dok se situacija komplikuje, selektor Barbarez objavljuje spisak igrača za reprezentaciju. Situacija u napadu i odbrani izgleda mnogo bolje, dok vezni red ima određene probleme i “štekaju” u nastupima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -