Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUragan Helene izaziva poplave i zatvaranje zračnih luka na Floridi

Uragan Helene izaziva poplave i zatvaranje zračnih luka na Floridi

Intenzivne padavine donose ozbiljne posljedice

Floridu su pogodili jaki pljuskovi, uzrokujući poplave na cestama i zatvaranje zračnih luka. Oluja Helene, koja se ubrzo transformisala u uragan četvrte kategorije, donijela je vjetrove brzine do 215 km/h. Nacionalni centar za uragane (NHC) očekuje dalju intensifikaciju oluje.

Bolnica u Tampi se pripremila za uragan

U predstojećim danima, bolnica u Tampi postavila je zaštitni zid poznat kao AquaFence. Ova struktura može izdržati udare vjetra do 210 km/h i podizanje nivoa mora do 4,5 metara. Dastin Paster, potpredsjednik bolnice, potvrdio je da na lokaciji ostaje oko 800 hospitaliziranih pacijenata.

Guber nator upozorava građane

Ron DeSantis, guverner Floride, pozvao je građane da ostanu kod kuće. Porast nivoa mora napravio je haos na ulicama i otežao promet. Guverner je naglasio opasnost izlaska van, uprkos smirivanju oluje.

Tragedija u Džordžiji i posljedice oluje

Nažalost, Dvoje ljudi izgubilo je život u Džordžiji zbog tornada povezanog s uraganom Helene. Gradonačelnica Pamela Bes Li potvrdila je smrt, a daljnje informacije bit će objavljene kasnije.

Status električne energije na Floridi

Prema informacijama PowerOutage, više od milion korisnika je ostalo bez struje. To dodatno otežava situaciju u obezbjeđivanju pomoći onima kojima je potrebna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -