Petak, 27 Septembra, 2024
HomeNajnovijePop Art Festival u Sarajevu: Prilika za mlade umjetnike i ljubitelje umjetnosti

Pop Art Festival u Sarajevu: Prilika za mlade umjetnike i ljubitelje umjetnosti

Festivalski program i ciljevi

Osmi Pop Art festival održava se od 26. do 29. septembra u Sarajevu. Ana Tikvić, predstavnica festivala i Udruženja za kulturu i obrazovanje Pogon, istakla je važnost približavanja umjetnosti publici. “Naš cilj je dostaviti umjetnost svim generacijama, ne samo u kulturnim institucijama”, rekla je ona.

Umjetnost na ulici

Festival je poznat po svojim inovativnim projektima poput “Teatar u Kvartovima”, gdje se umjetnost izvodi na ulicama. Tikvić naglašava da tim radi iz ljubavi prema mladim umjetnicima. “Svake godine se pokaže da mladi nisu apatični, potrebno im je samo dati priliku”, dodala je.

Prvi Art Fair u BiH

Ove godine se po prvi put održava Art Fair Sajam u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj okuplja savremene galerije i umjetničke institucije, a bit će centralni dio festivala. Tikvić je najavila učešće brojnih galerija i institucija kao što su Ars Aevi i Collegium Artisticum.

Mlade talente i edukacija

Kao i svake godine, festival organizuje javni poziv za mlade umjetnike iz BiH. Ove godine će se održati izložba “Novi talas 3”, koja će otvoriti festival. Također, planiraju se edukativni sadržaji fokusirani na kreiranje video igara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -