Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUragan Helene stiže na Floridu: Očekuju se katastrofalne posljedice

Uragan Helene stiže na Floridu: Očekuju se katastrofalne posljedice

Uragan Helene na putu prema Floridi

Uragan Helene s brzinom vjetra do 195 kilometara na sat, očekuje se da će uskoro stići u Floridu. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da će se snaga uragana povećati do opasne kategorije 4. Ovo ozbiljno upozorenje dolazi dok se Uragan Helene prikazuje kao oluja treće kategorije.

Potencijalne opasnosti koje nosi uragan

U blizini Talahasija, valovi tokom udara uragana mogli bi doseći visinu od čak šest metara. U nekim dijelovima Floride očekuje se i do 30 cm padavina, što može izazvati ozbiljne bujične poplave. Vlasti su upozorile da bi “Helene mogla donijeti katastrofalno olujno vrijeme opasno po život”.

Reakcije vlasti i građana

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je obaviješten o situaciji od strane administratorice FEMA, Dine Krisvel. Guverner Floride Ron DeSantis naglašava da svaka minuta povećava rizik od katastrofalnih posljedica. Talahasi, glavni grad Floride, s oko 200.000 stanovnika, mogao bi snažno osjetiti utjecaj uragana.

“Ovo područje već dugo nije pogodilo veći uragan. Ljudi nisu vidjeli oluju ovih razmjera u posljednje vrijeme,” rekao je guverner DeSantis. Pripreme za hitne situacije su u punom jeku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -