Petak, 27 Septembra, 2024
HomeFitnessTrening snage: Kako postići rezultate sa minimalnim naporom?

Trening snage: Kako postići rezultate sa minimalnim naporom?

Preporučene aktivnosti za odrasle

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ističu važnost fizičke aktivnosti. Odraslim osobama preporučuje se najmanje dva dana jačanja mišića sedmično. Ovaj pristup je ključan za održavanje cjelokupnog zdravlja.

Studija otkriva: Manje može biti više

Međutim, nova studija BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation pokazuje da je trening otpora jednom sedmično dovoljan za početnike. Certificirani lični trener Natalya Vasquez naglašava da je svaka vježba bolja od nijedne.

Povećanje intenziteta treninga

Kako napredujete u vještinama, potrebno je povećati intenzitet treninga. Ovo će potaknuti veći rast mišića. Iako je učinak jednog treninga vidljiv, najbolje bi bilo kombinirati dva ili tri sa svakodnevnim treninzima.

Uloga frekvencije i trajanja

Pojednostavljena rutina pomaže u formiranju navike, što je ključno za početnike. Idealno, treninzi snage trebali bi trajati između 15 do 20 minuta na početku. S vremenom, trajanje se može postepeno povećati na 45 do 60 minuta.

Konačne preporuke

Početnici koji žele izgraditi mišićnu masu i snagu trebali bi postepeno uvesti više снage u svoje rutine. Ovaj pristup omogućava tijelu neophodan stimulans za rast mišića, uz dovoljno vremena za oporavak.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -