Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski u Bijeloj kući: Očekuje se nova pomoć za Ukrajinu

Zelenski u Bijeloj kući: Očekuje se nova pomoć za Ukrajinu

Ambiciozni plan predsjednika Zelenskog

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, posjetio je Bijelu kuću s ciljem osiguranja dodatne američke pomoći. Očekuje se da će ova pomoć obuhvatiti vojne, ekonomske i političke aspekte. Njegov plan, čiji su detalji još uvijek tajna, trebalo bi spriječiti ukrajinski poraz na bojnom polju.

Osjetljiv politički trenutak

Zelenski je stigao u Bijelu kuću u četvrtak prije 14 sati po lokalnom vremenu. Tokom ulaska, izbjegao je razgovor s novinarima. Ovaj sastanak dolazi u vrijeme kada Bidenova administracija pokazuje oprez prema daljoj podršci Ukrajini.

Nova vojna pomoć

Prethodno sastanku, predsjednik Joe Biden objavio je paket vojne pomoći za Ukrajinu vrijedan preko 8 milijardi dolara. Ovaj paket uključuje opskrbu srednjim dometnim “glajderskim bombama”. Ukrajinske snage moći će koristiti ovu opremu za napade na ruske ciljeve.

Istaknuti elementi paketa

Među ključnim stavkama pomoći su dodatni protivzračni sistemi Patriot, rakete, bespilotne letjelice i mjere za jačanje ukrajinske odbrambene industrije. Biden je najavio i proširenje obuke ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

Ograničenja u pružanju pomoći

Iako je paket značajan, Bidenova administracija nije pristala na ključni zahtjev Ukrajine. Naime, korištenje dugometnih raketa ATACMS za udare unutar Rusije nije planirano. Strahovi od eskalacije sukoba i destabilizacije ostaju ključne prepreke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -