Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNetanjahu obećava nastavak udarima na Hezbolah uprkos pozivima na prekid vatre

Netanjahu obećava nastavak udarima na Hezbolah uprkos pozivima na prekid vatre

Izrael pojačava vojne udare

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će zemlja nastaviti s vojnim operacijama protiv Hezbolaha “punom snagom”. Njegove riječi dolaze usred porasta tenzija u regionu, gdje je Izrael nedavno izveo nove napade na Liban.

Napad na Beirut

Tokom napada, izraelske snage su, prema njihovim navodima, ubile visokog zapovjednika Hezbolaha. Ovi napadi dolaze u trenutku kada se čini da su nade za prekid vatre sve slabije. Naime, unatoč pozivima međunarodnih zvaničnika, Netanjahu je jasno stavio do znanja da Izrael neće stati dok ne ostvari sve svoje ciljeve.

Pritisak međunarodne zajednice

Na godišnjem sastanku Generalne skupštine UN-a u Njujorku, američki i evropski dužnosnici pokušavaju izvršiti pritisak na strane u sukobu. Cilj je dogovoriti 21-dnevni prekid borbi kako bi se otvorio prostor za diplomaciju i spriječio širi rat.

Žrtve u Libanu

Prema izvještajima, u Libanu je tokom ove sedmice ubijeno stotine ljudi zbog eskalacije borbi. Izraelski čelnici tvrde da je njihova strategija usmjerena na uništavanje vojnih kapaciteta Hezbolaha, koji su u proteklih 11 mjeseci izvodili napade na izraelske teritorije.

Izjava premijera

Netanjahu je naglasio da je “politika jasna” i poručio da će “nastaviti s udarima sve dok se ne postignu svi ciljevi”. Njegova izjava suprotstavlja se pozivima na mir, dok regionalna stabilnost ostaje pod velikim pritiskom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -