Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija i Iran imaju različite favorites za predsjedničke izbore u SAD-u

Rusija i Iran imaju različite favorites za predsjedničke izbore u SAD-u

Različiti interesi dviju zemalja

Iako su Rusija i Iran često na istom geopolitčkom kursu, njihove preferencije za pobjednika američkih izbora su različite. Rusija želi povratak Donalda Trumpa na vlast, dok Iran favorizuje trenutnu potpredsjednicu Kamalu Harris.

Zašto Rusija preferira Trumpa?

Rusija vjeruje da bi Trump mogao donijeti promjene koje bi im išle u prilog. Trump je nagovijestio da će povući američku podršku Ukrajini. To bi moglo imati pozitivne posljedice za Vladimira Putina.

Trumpov plan za prekid rata u Ukrajini izgleda privlačno Moskvi. Uz to, Trump se fokusira na unutrašnja pitanja SAD-a, što Rusija gleda s olakšanjem.

Iran podržava Kamalu Harris

Suprotno tome, Iran nezvanično podržava Kamalu Harris. Ona dolazi iz administracije Joea Bidena, koja je obnovila nuklearni sporazum s Iranom. To je omogućilo Teheranu pristup značajnim finansijskim sredstvima.

Harris se, za razliku od Trumpa, neprotivlja režimu u Teheranu. Također, rijetko javno podržava Izrael, što se smatra povoljnim za Iran, s obzirom na regionalne sukobe.

Zaključak

Različite perspektive Rusije i Irana o američkim izborima ukazuju na kompleksnost međunarodnih odnosa. Bilo da je riječ o Trumpovoj ili Harrisovoj administraciji, svaka zemlja ima svoje razloge za odabir favorita.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -