Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAlbanija Napreduje ka Članstvu u EU, dok Sjeverna Makedonija Ostava Bez Napretka

Albanija Napreduje ka Članstvu u EU, dok Sjeverna Makedonija Ostava Bez Napretka

Potvrda o Napretku Albanije

Glasnogovornik stalnog predstavnika Bugarske za Euractiv potvrdio je ključne informacije o napretku Albanije ka članstvu u Evropskoj uniji. Ovaj put značajno je povezan s početkom pregovora koji su zvanično započeti u ljeto 2022.

Problemi sa Sjevernom Makedonijom

Usprkos započetim pregovorima, napredak Sjeverne Makedonije je usporen zbog sporova s Bugarskom. Ova situacija je direktno uticala na napredak Tirane i sve njene napore da ispuni uvjete za EU.

Otvorene Mogućnosti za Albaniju

Sredinom oktobra, Albanija će imati priliku da otvori “Klaster 1 – Osnovni principi” na međuvladinoj konferenciji. Ovaj klaster će obuhvatiti važne oblasti kao što su javne nabavke, pravna prava i finansijska kontrola.

Uticaj na Sjevernu Makedoniju

Dok Albanija pravi korake unaprijed, Sjeverna Makedonija ponovo ostaje bez napretka na svom putu ka EU. Frustracije su prisutne, s obzirom na dugotrajne pregovore i sporazume koji još nisu rezultirali konkretnim pomacima.

Izmjena Ustava Sjeverne Makedonije

Pod francuskim predsjedništvom EU, Bugarska i Sjeverna Makedonija su 2022. godine postigle dogovor o izmjeni ustava. Uključena je bugarska manjina, zajedno s drugim manjinama, što predstavlja značajan korak za ovu zemlju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -