Petak, 27 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaLexus testira novu verziju RC coupea sa moćnim 2,0-litarskim motorom

Lexus testira novu verziju RC coupea sa moćnim 2,0-litarskim motorom

Inovacije u Lexus RC coupeu

Inženjeri marke Lexus trenutno testiraju svoj RC coupe s novim 2,0-litarskim četverocilindričnim motorom. Ovaj motor razvija nevjerojatnih 600 KS i dolazi s 6-stepenim manuelnim mjenjačem. To je veliki korak za automobilsku industriju, pogotovo za ovu marku.

Tajni projekat otkriven od strane japanskog novinara

Ovaj inovativni RC coupe je otkrio japanski novinar. On je imao priliku vidjeti i IS sedan koji koristi verziju istog motora, ali sa snage od 400 KS i osmostepenim automatskim mjenjačem. To otkriće pobudilo je interes među entuzijastima automobila.

Mogućnost ugradnje u produkcijski model

Inženjer je napomenuo da je RC samo projekt za autosport. Ipak, postoji mogućnost da Lexus ugrade ovaj novi motor u konačni produkcijski model. Iako model RC postoji od 2014. godine, trenutna verzija vjerovatno neće dobiti novu snagu.

Ručni mjenjač i budućnost motora

Pitanje dostupnosti ručnog mjenjača ostaje otvoreno. Lexus nije poznat po ručnim mjenjačima, ali su trenirali simulirani sistem za električne automobile. Postoji nada da bi ovaj sistem mogao zaživjeti.

Drugi inženjer ističe kako bi novi motor mogao postati popularniji od legendarnog 2JZ rednog šestaka. Ovaj motor je izveden iz porodice 1,5 i 2,0-litarskih rednih četverocilindričnih motora. Optimiziran je za hibridnu tehnologiju i alternativna goriva, osiguravajući njegovu budućnost.

Također, uz motor od 400 KS, bit će dostupna verzija s 300 KS, što otvara mogućnosti za nove modele poput MR2 i Celica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -