Petak, 27 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael opstruira pomoć Gazi, otkriva izvještaj ProPublice

Izrael opstruira pomoć Gazi, otkriva izvještaj ProPublice

USAID i State Department na meti kritika

Izvještaj istraživačkog portala ProPublica otkriva ozbiljne optužbe protiv Izraela, koji navodno namjerno ometa dostavu pomoći Gazi. Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ured za stanovništvo, izbjeglice i migracije State Departmenta zaključili su da izraelske vlasti ne rade u cilju omogućavanja humanitarne pomoći.

Blinkenov kontradiktoran stav

U maju je Antony Blinken, američki sekretar za državnu politiku, izjavio Kongresu kako njegova procjena ne ukazuje na to da izraelska vlada zabranjuje ili ograničava transport američke humanitarne pomoći. Ova izjava je u suprotnosti sa nalazima ProPublice.

Dokazi o opstrukciji

ProPublica se oslonila na unutrašnji memorandum USAID-a, koji pokazuje da je izraelsko uplitanje uključivalo napade na humanitarne radnike. Također, spominje se blokada zaliha u izraelskoj luci, što dodatno otežava dostavu pomoći.

Kritika Bidenove administracije

Američka organizacija za građanska prava CAIR optužila je Bidenovu administraciju da je suučesnik u onome što opisuju kao “izraelski genocid u Gazi”. Ukazali su na potrebu za hitnom reakcijom vlasti.

Zakonske posljedice

Prema američkom zakonu, vojna pomoć može biti obustavljena ako se utvrdi da neka zemlja opstruira humanitarnu pomoć. I pored ozbiljnih optužbi, State Department i Antony Blinken nisu se izjasnili o izvještaju ProPublice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -