Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski upozorava na prijetnje nuklearnim elektranama u Ukrajini

Zelenski upozorava na prijetnje nuklearnim elektranama u Ukrajini

Zelenski na Generalnoj skupštini UN

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je govorio na Generalnoj skupštini UN u Njujorku. On je ukazao na prijetnju koju predstavlja ruski predsjednik Vladimir Putin. Prema Zelenskom, Putin nastoji slomiti ukrajinski duh i planira napasti nuklearne elektrane i energetsku mrežu Ukrajine.

Pokušaji uništenja ukrajinske energetske infrastrukture

Zelenski je istakao da je Rusija uništila sve termoelektrane i veliki dio hidroelektrana u Ukrajini. Ove akcije imaju za cilj oslabiti Ukrajinu tokom zime. “Putin želi da ostavi milione Ukrajinaca u mraku”, naglasio je Zelenski.

Rizik od nuklearne katastrofe

Također je upozorio da bi svaki napad na energetski sistem mogao izazvati “nuklearnu katastrofu”. On je ukazao na događaj kada su ruski tenkovi pucali na nuklearnu elektranu u Zaporožju. “Nuklearne elektrane moraju ostati bezbjedne”, poručio je Zelenski.

Poziv na očuvanje nuklearne bezbjednosti

Zelenski je naglasio da radijacija koja bi se mogla osloboditi tokom napada ne bi “poštovala” državne granice. Istakao je kako je nuklearna bezbjednost ključni dio “formule mira”. Predsjednik Ukrajine jasno je dao do znanja da će Ukrajina nastaviti borbu protiv ruske agresije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -