Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaSastanak Udruženja za elektromobilnost: Inovacije i izazovi na putu ka održivoj mobilnosti

Sastanak Udruženja za elektromobilnost: Inovacije i izazovi na putu ka održivoj mobilnosti

Pristustvo članova iz različitih sektora

U organizaciji Udruženja za elektromobilnost, održan je sastanak kojem su prisustvovali članovi iz automobilske industrije, elektroenergetike, saobraćaja i zaštite okoliša. Svi su se okupili s ciljem rezimiranja proteklih aktivnosti i predstavljanja trenutnog stanja u sektoru elektromobilnosti.

Inovacije i izazovi u infrastrukturnim rješenjima

Anela Karahasan, sekretar Udruženja, istakla je važnost inovacije kompanije Core d.o.o. koja je predstavila prvi električni skuter u BiH. Pominjan je i javni poziv Tuzlanskog kantona za izgradnju punionica, što je značajan korak naprijed.

Unatoč ovim pomacima, pomenuta su i značajna ograničenja. Nedovoljno razvijena infrastruktura i spore punionice predstavljaju glavne prepreke razvoju elektromobilnosti. Također, visoke cijene usluga punjenja dodatno otežavaju situaciju.

Povećanje broja električnih vozila

Miro Sesar, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, izložio je podatke o registraciji električnih i hibridnih vozila. Uočen je rast novoregistriranih vozila nakon smanjenja carina na povezanih proizvode.

U prvih sedam mjeseci 2024. godine registrirano je 7427 vozila, naspram 6941 iz prethodne godine. Električna i hibridna vozila dostigla su broj od 422 u 2024. godini, naspram 336 u 2023.

Potrebne promjene i inicijative

Udruženje će inicirati produženje Odluke o suspenziji carine za 2025. kako bi se postigla bolja sinhronizacija subvencija. Predloženi su i novi pravilnici koji bi trebali olakšati proces registracije i homologacije.

Jedan od prioritetnih ciljeva je i iniciranje suspenzije carine na uvoz N1 kategorije vozila, uzimajući u obzir ekonomske i ekološke aspekte.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -