Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetFinska se priprema za povratak pandi Lumi i Pyry u Kinu

Finska se priprema za povratak pandi Lumi i Pyry u Kinu

Povijest dolaska pandi u Finsku

Pande Lumi i Pyry su u Finsku dovedene u januaru 2018. godine. Njihov dolazak je bio rezultat petogodišnjeg sporazuma između Finske i Kine. Sporazum je potpisan nakon posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga te je osigurao da pande ostanu u Finskoj 15 godina.

Priprema za povratak u Kinu

Prema saznanjima, pande će uskoro biti smještene u jednomjesečni karantin. Nakon završenog karantina, vraćene će biti u Kinu. Ova odluka dolazi nakon tri godine pregovora o njihovoj budućnosti.

Finansijski izazovi i uticaj pandemije

Ahtari Zoo, zoološki vrt koji je brinuo o pandama, uložio je više od osam miliona eura na izgradnju prostora za njih. Godišnji trošak za njihovo uzgajanje iznosio je 1,5 miliona eura, a dio tih troškova je bila i naknada Kini.

Pande su trebale privući posjetitelje iz centralne Finske, no pandemija koronavirusa je dodatno opteretila financije zoološkog vrta. Finska vlada nije pristala na finansijsku pomoć, što je rezultiralo rastom duga.

Odnosi između Finske i Kine

Iz Ministarstva vanjskih poslova Finske su istaknuli da povratak pandi neće utjecati na odnose između ovih dviju zemalja. Ambasada Kine u Helsinkiju je potvrdila da su napori za pomoć zoološkom vrtu vođeni, ali je ipak dogovoren povratak pandi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -