Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠvicarska policija uhapsila nekoliko osoba zbog eutanazije u kapsuli Sarco

Švicarska policija uhapsila nekoliko osoba zbog eutanazije u kapsuli Sarco


Hapšenja zbog kontroverzne upotrebe kapsule

Policija u regiji Schaffhausen je nedavno uhapsila više osoba zbog sumnje u pomaganje i podršku eutanaziji. Ova situacija se povezuje sa kapsulom koju proizvodi kompanija Sarco. Ova kapsula je svjetskoj javnosti postala poznata kao sredstvo koje omogućava potpomognutu smrt.

Beživotno tijelo pronađeno u kapsuli

Tokom poljske istrage, policija je u kapsuli pronašla beživotno tijelo žene. Ovaj incident je pokrenuo brojne etičke i pravne debate na temu asistirane smrti u Švicarskoj.

Zakoni o potpomognutoj smrti

Dok je potpomognuta smrt zakonski dozvoljena u određenim okolnostima, korištenje kapsule Sarco je strogo zabranjeno. Iz kompanije Sarco naglašavaju da kapsulu može koristiti isključivo osoba koja želi okončati svoj život, bez medicinske intervencije.

Prvi slučaj korištenja kapsule

Kapsula je prema navodima Sarca prvi put korištena 23. septembra u šumskoj kolibi u blizini Merishausena. Definicija eutanazije i korištenje ove kapsule izazivaju brojne kontroverze, posebno zbog nedostatka medicinskog nadzora.

Etika i protivljenje upotrebi kapsule

Zagovornici smatraju da kapsula omogućava dostojanstveno umiranje, dok protivnici ističu da ona može poticati na samoubistvo. Ovi appeli stižu i iz krugova koji smatraju da ne bi trebala postojati mogućnost korištenja kapsule bez podrške zdravstvenih stručnjaka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -