Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBiden poziva na diplomaciju u sukobu između Izraela i Hamasa

Biden poziva na diplomaciju u sukobu između Izraela i Hamasa

Bidenov apel za mir

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Joe Biden, izrazio je uvjerenje da “sveopći rat nije u ničijem interesu”. Njegove riječi došle su u trenutku kada je situacija na Bliskom istoku napeta.

Diplomatska rješenja još uvijek moguća

Biden je, dodatno naglasivši značaj diplomacije, rekao da “čak i ako je situacija eskalirala, diplomatsko rješenje je još uvijek moguće”. Ova izjava je naišla na aplauz, što ukazuje na podršku javnosti za mirna rješenja.

Sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca

Izvještaji sugeriraju da Izrael i Hamas trenutno analiziraju uvjete za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca. Ovaj potencijalni dogovor bi mogao značajno uticati na zdravlje i sigurnost civila u regiji.

Izraelska vlada i nedostatak volje za mirom

Bou Habib, libanski ministar spoljnih poslova, izrazio je zabrinutost zbog nedostatka volje izraelske vlade za okončanjem rata. On je istakao da “nije bilo jako niti obećavajuće” kada je riječ o mirovnim pregovorima. Habib je dodao da se nada sastanku sa američkim predstavnicima u naredna dva dana.

Uloga Sjedinjenih Američkih Država

Habib je također istaknuo da su Sjedinjene Američke Države jedina zemlja koja može ostvariti značajnu promjenu na Bliskom istoku, uključujući Liban. Očekuju se daljnje akcije koje bi mogle unaprijediti mir i stabilnost u regiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -