Srijeda, 25 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisUniCredit postaje najveći dioničar Commerzbanke, ali s prijetnjama

UniCredit postaje najveći dioničar Commerzbanke, ali s prijetnjama

Porast i pad vrijednosti dionica Commerzbanke

Vrijednost dionica njemačke Commerzbanke porasla je za 0,6 posto nakon što je UniCredit kupio dionice. Međutim, ta vrijednost je kasnije opala za 6,2 posto kad je njemačka vlada objavila obustavu prodaje dionica banaka.

UniCreditovi potezi u Commerzbanku

UniCredit, druga najveća italijanska finansijska institucija, uspjela je postati najveći dioničar Commerzbanke, preuzimajući ulogu od njemačke vlade. Ta vlada trenutno drži 12 posto dionica.

Izjave čelnika UniCredita

Andrea Orcel, čelnik UniCredita, naglasio je kako ne teže “neprijateljskom” preuzimanju Commerzbanke. Njihovo nastojanje da povećaju svoj udio dodatno se ogleda kroz pristup još 11,5 posto dionica.

Iznenađenje i nerazumijevanje u Commerzbanku

Ovaj potez Italijana iznenadio je Commerzbanku i saveznu vladu, posebno jer su kupili dodatne dionice bez prethodnog izvještaja o kupovini tri posto dionica. UniCredit je podnio zahtjev za povećanje udjela na 29,9 posto, ali odobrenje za to je trenutno malo izgledno.

Mogućnost prijetnje od spajanja

Iz Commerzbanke su odbili komentirati aktivnosti UniCredita, a izvori iz Financial Timesa ukazuju da bi spajanje moglo predstavljati prijetnju za kompanije u Europi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -