Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvojena Rezolucija o Genocidu u Srebrenici: Značaj i Reakcije

Usvojena Rezolucija o Genocidu u Srebrenici: Značaj i Reakcije

Generalna skupština UN proglasila 11. juli Međunarodnim danom sjećanja

U maju ove godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ova odluka je dobila podršku 84 zemlje, dok je 19 bilo protiv, a 68 zemalja se suzdržalo.

Položaj pravnog i političkog konsenzusa

Predstavnici Inicijative za građansku kustodiju (IGK) naglašavaju da je usvajanje rezolucije značajno za završetak procesa koji je počeo podizanjem optužnica za genocid. Ova rezolucija predstavlja politički konsenzus na svjetskom nivou o događajima u Srebrenici.

Negiranje genocida i njegove posljedice

IGK ukazuje na važnost rezolucije ne samo u sjećanju na žrtve, već i u jačanju međunarodnog prava. Oni ističu da je ključna borba protiv negiranja genocida i edukacija za prevenciju budućih zločina.

Reakcije na poteze srpskog lidera

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, planira odlikovati ljude koji su glasali protiv rezolucije. Stručnjaci ocjenjuju ovaj potez kao anticivilizacijski, ističući da će to dodatno pridonijeti svjetskoj svijesti o genocidu u Srebrenici.

Srebrenica kao simbol stradanja

Iako Vučić kontinuirano negira genocid, Srebrenica ostaje simbol stradanja tokom rata u Bosni i Hercegovini. Prema IGK, zahvaljujući aktuelnim dešavanjima, svijet ponovo prepoznaje Srebrenicu kao planetarnu tragediju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -