Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSAD šalje dodatne vojne snage na Bliski istok usljed eskalacije sukoba

SAD šalje dodatne vojne snage na Bliski istok usljed eskalacije sukoba

Dramatična situacija na Bliskom istoku prisilila je Sjedinjene Američke Države da pojačaju svoje vojne prisutnosti u regiji. Pentagonski glasnogovornik, general major Pe Rajder, potvrdio je ovu informaciju, ali nije otkrio broj vojnika koji će biti dodatno raspoređeni.

Povećan rizik od regionalnog rata

Ova odluka dolazi u trenutku kada napetosti između Izraela i Hezbolaha značajno eskaliraju. Naime, izraelske vojske su izvele napade na ciljeve unutar Libana, pri čemu je poginulo 492 ljudi. Ovakva situacija povećava rizik od većeg regionalnog sukoba.

Upozorenje američkog State Departmenta

State Department upozorio je američke građane da napuste Liban zbog sve većeg rizika od rata. U svom saopštenju, ambasada je naglasila nepredvidivu prirodu sukoba, uključujući nedavne eksplozije u Beirutu.

Postojeći vojnici u regiji

Trenutno, SAD ima oko 40.000 vojnika raspoređenih na Bliskom istoku. Iako se novi vojnici šalju, Pentagon nije otkrio kako će se oni konkretno uključiti u operacije ili zaštitu američkih građana.

Zaključak

Situacija na Bliskom istoku ostaje napeta i neizvjesna. Sa sve većim vojnim aktivnostima i rizikom od eskalacije sukoba, očigledno je da će međunarodna zajednica pažljivo pratiti razvoj događaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -