Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran izražava zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku

Iran izražava zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku

Pezeshkian traži mir u regiji

U okviru Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, iranski političar Pezeshkian je naglasio važnost stabilnosti na Bliskom istoku. On je rekao da Iran ne želi biti uzrok nestabilnosti, ističući da bi posljedice sukoba bile nepovratne.

Optužbe prema međunarodnoj zajednici

Pezeshkian je, kao umjeren političar, optužio međunarodnu zajednicu za pasivnost prema, kako je naveo, “genocidu Izraela” u Gazi. Njegove riječi su uslijedile nakon intenzivnih zračnih napada koje je Izrael pokrenuo na Hezbolah, označivši taj dan kao najsmrtonosniji u Libanu u skoro godinu dana.

Poziv na dijalog

On je pozvao na mirno rješavanje sukoba putem dijaloga. Njegov stav dao je dodatnu težinu trenutnim tenzijama između Izraela i Hezbolaha. Kada je upitan o mogućem ulasku Irana u sukob, Pezeshkian nije bio jasan, ali je poručio da će braniti svaku grupu koja se bori za svoja prava.

Borrell poziva na globalnu akciju

U New Yorku je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, koji je opisao situaciju kao gotovo potpuni rat. Pozvao je svjetske lidere da preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječilo daljnje nasilje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -