Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran i isporuka Fath-360 Rusiji: Nepoznate okolnosti

Iran i isporuka Fath-360 Rusiji: Nepoznate okolnosti

Iranski lanseri s projektilima Fath-360 na čekanju

Prema izvorima Reutersa, evropski diplomat i američki dužnosnici nisu sigurni zašto Iran nije isporučio lance s projektilima Fath-360. Ova neizvjesnost otvara pitanja kada će i da li će oružje postati operativno.

Nejasni odgovori na iransku isporuku

Američki dužnosnik je potvrdio da Iran nije isporučio lansera u vrijeme kada je objavljena informacija o iranskoj isporuci oružja. Iz evropske obavještajne zajednice, naglašeno je da ne očekuju isporuku lansera od strane Irana.

Mogući razlozi za kašnjenje

Dva stručnjaka sugeriraju da postoje mogući razlozi zašto lanseri nisu isporučeni. Jedan od razloga bi mogao biti plan Rusije da modificira kamione za transport projektila, slično postupcima Irana. Drugi razlog može biti nastojanje Irana da otvori prostor za dijalog sa zapadnim silama.

Odbacivanje optužbi i posljedice

Iran negira optužbe da je isporučio rakete ili bespilotne letjelice Rusiji, koje su korištene protiv ukrajinskih vojnika i civilne infrastrukture. Američki državni tajnik, Antony Blinken, izjavio je da su Fath-360 rakete isporučene i da će biti korištene vrlo brzo.

Izazovi za Ukrajinu

Projektil Fath-360 predstavlja dodatni izazov za Ukrajinu, koja se suočava s neprekidnim prilagođavanjem svoje protuzračne odbrane. Iranska poluslužbena novinska agencija, Fars, navodi da projektil putuje brzinom četiri puta većom od brzine zvuka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -