Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMuskova platforma X pod pritiskom brazilskog vrhovnog suda

Muskova platforma X pod pritiskom brazilskog vrhovnog suda

Imenovanje pravnog zastupnika u Brazilu

Platforma X, koja pripada Ilonu Musku, nedavno je ispunila jedan od ključnih zahtjeva brazilskog vrhovnog suda. Kompanija je imenovala pravnog zastupnika u zemlji, te je platila nepodmirene kazne. Također, uklonila je korisničke račune koje je sud naredio da se uklone zbog prijetnje demokratiji.

Dokumentacija o predstavniku

Unatoč pozitivnim koracima, bitka nije završena. Vrhovni sud je naveo da platforma nije dostavila dokumentaciju koja potvrđuje imenovanje Rachel de Oliveira Conceicao kao pravnog zastupnika. Kompaniji su dali pet dana da predoči potrebne dokumente.

Konflikt s sucem

Ilon Musk ima dugotrajan sukob sa sucem vrhovnog suda Alexandreom de Moraesom. Sukob je započeo kada je sud naredio uklanjanje više od 100 računa koji su dovodili u pitanje rezultate izbora 2022. u Brazilu. Musk je tada zatvorio urede X-a u zemlji, ostavljajući platformu bez pravnog zastupnika.

Posljedice kršenja zakona

Sud je naredio blokadu pristupa X-u od strane brazilskih pružatelja internetskih usluga. Musk je otvoreno napao Moraesa, nazivajući ga “zlim tiraninom”. Nakon nedavnog ažuriranja softvera, X se ponovo pojavio u Brazilu, ali je Moraes ocijenio da je to bilo nezakonito.

Kazne za platformu

Vrhovni sud je nametnuo kaznu od 5 miliona R$, dodatak na ranije izrečenu kaznu od 18,3 miliona R$. Musk se protivi tim pravnim odredbama, ističući važnost slobode govora, ali je u prošlosti manje kritičan prema cenzuri u drugim zemljama.

Privlačnost brazilskog tržišta

Brazil, sa svojom populacijom od 200 miliona ljudi, predstavlja značajno tržište za društvene mreže. Očekuje se da će daljnji razvoj ovog slučaja utjecati na operacije i strategije platforme X u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -