Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeNajnovijeSarajevska publika uživa u koncertu "Songs of Liberation"

Sarajevska publika uživa u koncertu “Songs of Liberation”

Spektakularni koncert u Narodnom pozorištu

Večeras će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti održan koncert “Songs of Liberation.” Ovaj spektakl dio je specijalnog programa “Kultura na ulice 2024!” i 6. izdanja Sarajevo Festa. Početak koncerta zakazan je za 20:30 sati.

Dino Šukalo donosi jedinstvenu muzičku čaroliju

Šukalo, talentirani gitarista, prije nastupa je podijelio svoja razmišljanja o značaju muzike. On tvrdi da muzika može biti moćno sredstvo oslobođenja i izražavanja. Prema njegovim riječima, izbor pjesama na ovom koncertu odražava borbu za slobodu kroz historiju.

Inspiracija i važnost slobode

Koncert “Songs of Liberation” iniciran je 2018. godine za prvi Sarajevo fest. “Odabrali smo značajne pjesme koje se bave nepravdom i borbom za slobodu”, kaže Šukalo. On ističe da društvo često nije svjesno svoje slobode, što se ogleda u malom odzivu na izbore.

Muzika kao pokretač promjena

Šukalo dodaje da muzika može pokrenuti društvo i inicirati promjene. Upoređuje uticaj muzike s radovima pokojnih velikana kao što su John Lennon i Victor Jara.

Hit koji nosi snažnu poruku

Među najdražim kompozicijama Šukala je “La Riva Bianca, La Riva Nera”. Ova pjesma, nekada izvođena od Iva Zaniki, govori o apsurdu rata i bila je himna studentskog otpora protiv Frankovog režima u sedamdesetim godinama.

Večerašnji koncert gotovo sigurno će pružiti nezaboravno iskustvo za sve prisutne.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -