Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNATO potvrđuje svoju posvećenost stabilnosti Balkana i Bosne i Hercegovine

NATO potvrđuje svoju posvećenost stabilnosti Balkana i Bosne i Hercegovine

Stabilnost Balkana kao prioritet za NATO

Chris Badia, zamjenik vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za transformaciju, istakao je važnost Balkana, posebno Bosne i Hercegovine, za NATO. Na sastanku sa medijima, Badia je naglasio da stabilnost ovog regiona nije samo crta strateškog interesa, već i prioritet iz perspektive Evropske unije.

Očuvanje mira i razvoj saradnje

NATO se fokusira na očuvanje postignutog mira kako bi se osiguralo stabilno okruženje. “Naša zajednička misija s EU je unapređenje svih aspekata mirnog suživota”, rekao je Badia. Njihova saradnja uključuje niz programa koji pomažu jačanju regionalnih kapaciteta.

Utjecaj vanjskih sila na region

Jedno od ključnih pitanja je rastući utjecaj Rusije i Kine na Balkanu. Badia je odgovorio na to pitanje kazavši da NATO ozbiljno prati situaciju. “Mislimo da je vojna prijetnja Rusije realna, iako se trenutno ne može mjeriti s direktnom vojnom akcijom”, pojasnio je.

NATO posvećen sigurnosti u Bosni i Hercegovini

Regionalna stabilnost je također bitna za širi evropski kontinent. “Nestabilnost na Balkanu može imati dalekosežne posljedice”, dodao je Badia. NATO ostaje posvećen podršci svim zemljama regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Svaka zemlja u regionu ima ključnu ulogu u osiguravanju mira i sigurnosti za sve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -