Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIstraživanje olupine superjahte kod Sicilije: Osjetljivi podaci ugroženi

Istraživanje olupine superjahte kod Sicilije: Osjetljivi podaci ugroženi

Tragedija i istraživanje

U augustu je kod Sicilije potonula superjahta vrijedna 40 miliona dolara, usmrtivši sedam osoba, među kojima i poznatog britanskog tehnološkog tajkuna Mikea Lyncha. Specijalizovani ronioci koji istražuju ovu tragediju zatražili su pojačano osiguranje za olupinu, zbog zabrinutosti oko osjetljivih podataka u njenim sefovima.

Povezanost s obavještajnim službama

Italijanski tužitelji istražuju moguće višestruke optužbe za ubistvo iz nehata povezane s 56-metarskom jahtom, Bayesian. Izvori tvrde da jahta može sadržavati osjetljive informacije povezane s zapadnim obavještajnim službama. Lynch je bio vezan za brojne agencije kroz svoje kompanije, uključujući i kibernetičku sigurnost.

Sigurnosne mjere i briga o podacima

Jahta se smatra ključnim izvorom informacija, s vodonepropusnim sefovima koji sadrže visoko povjerljive podatke. Ronioci su uspjeli pretražiti brod sa daljinskim kamerama, ali se strahuje od mogućih pokušaja krađe zbog velike vrijednosti, kako fizičke, tako i informatičke.

Oprez prema stranih vlada

Uprkos prvotnim brigama o krađi nakita, sada postoji i zabrinutost da bi strane vlade, poput Rusije i Kine, mogle imati interes za podatke na jahti. Istražni timovi traže dodatne mjere zaštite kako bi osigurali olupinu tokom predstojećih operacija podizanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -