Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPoziv na Spas: Džon Grišam Upozorava na Nevinost Osuđenik

Poziv na Spas: Džon Grišam Upozorava na Nevinost Osuđenik

Upozorenje našeg poznatog pisca

Pisac bestselera Džon Grišam pridružio se učesnicima koji upozoravaju na nadolazeću egzekuciju Roberta Robersona iz Teksasa. Roberson, osuđen za ubistvo svoje dvogodišnje kćerke Niki, mogao bi biti pogubljen za zločin koji se nikada nije dogodio.

Zakazana egzekucija

Egzekucija je zakazana za 17. oktobar. Roberson je osuđen na smrtnu kaznu prije više od 20 godina temeljem kontroverznih medicinskih dokaza poznatih kao sindrom tresene bebe.

Izjava Džona Grišama

Grišam naglašava da je nevjerovatno što se Roberson suočava s ovakom situacijom, jer u tom slučaju nije bilo zločina. On naziva ovu pravnu praksu sramotom i traži spas Robersonovog života.

Podrška mnogih stručnjaka

Više od 30 naučnika i doktora, kao i 84 teksaška zakonodavca, podržali su molbu za pomilovanje. Peticija se temelji na tvrdnji da je osuda Robersona zasnovana na ozbiljnim greškama.

Kritične greške u istrazi

Navodi se da medicinsko osoblje nije pravilno procijenilo Nikin zdravstveni status prije nego što su je prebacili u bolnicu. Postojale su značajne medicinske komplicirane okolnosti koje su mogle objasniti njeno stanje.

Kraj kontroverze

Sindrom tresene bebe već dugo izaziva kontroverzu među stručnjacima. Brojne alternative ovom sindromu su identificirane, što dodatno ukazuje na pogrešnost trenutne osude.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -