Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOslobođeno 600 zatvorenika u Kongu: Pokušaj poboljšanja uslova u zatvorima

Oslobođeno 600 zatvorenika u Kongu: Pokušaj poboljšanja uslova u zatvorima

Ministar pravde najavljuje oslobađanje zatvorenika

Kongo je nedavno oslobodio 600 zatvorenika iz glavnog zatvora Makala u Kinšasi. Ova mjera je dio procesa rasterećenja prenatrpanih zatvora. Ministar pravde Konstant Mutamba je tokom ceremonije najavio ovaj važan potez.

Prekoračenje kapaciteta zatvora Makala

Zatvor Makala ima kapacitet za 1.500 zatvorenika, dok se trenutno u njemu nalazi više od 12.000 osoba. Mnoge od njih čekaju suđenje, prema izveštaju Amnesty International. Loši uslovi u zatvoru, poput neadekvatne ishrane i sanitarnih uslova, dodatno doprinose frustraciji zatvorenika.

Uspon aktivizma za ljudska prava

Emanuel Adu Kol, aktivista za prava zatvorenika, ukazuje na nehumane uslove života u zatvoru. U svom izlaganju, izvijestio je o nedostatku hrane, vode i medicinske pomoći. Stanis Budžakera Ciamala, novinar koji je bio zatvoren, opisuje iste uslove kao “žalosne”.

Planovi za novi zatvor

Ministar Mutamba je također najavio planove za izgradnju novog zatvora u Kinšasi. Ovi planovi dolaze u trenutku kada vlasti prepoznaju hitnu potrebu za reformom zatvorskog sistema.

Osvetljavanje pitanja maloljetnika

Među zatvorenim osobama je skoro 700 žena i stotine maloljetnika. Mutamba je potvrdio oslobađanje oko 10 maloljetnika i naložio inspekciju njihovih slučajeva. Također, svi teško bolesni zatvorenici će biti pušteni na slobodu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -