Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAfD na pragu povijesne pobjede na izborima u Brandenburgu

AfD na pragu povijesne pobjede na izborima u Brandenburgu

Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je na putu ka pobjedi na izborima u Brandenburgu. Uspjeh stranke u ovom okrugu rezultat je nedavnih dobitaka u drugim istočnim saveznim državama.

AfD osvajaju glasove zahvaljujući ekonomskim brigama

AfD je postala prva krajnje desna stranka nakon Drugog svjetskog rata koja je pobijedila na izborima u njemačkoj pokrajini, nakon uspjeha u Tiringiji i Saskoj. Stranka koristi zabrinutosti građana o ekonomiji, imigraciji i ratu u Ukrajini kako bi pridobila glasove, posebno na istoku zemlje.

Problemi socijaldemokrata i poziv na promjenu

Vodeći kandidat AfD-a, Hans-Kristof Berndt, naglasio je hitnu potrebu za promjenom smjera. Njegova izjava “hitno nam treba promjena smjera” skrenula je pažnju na trenutne teškoće u vladi kancelara Olafa Šolca. AfD bi, međutim, mogla naići na poteškoće u formiranju vlade zbog nedostatka većine.

Brandenburški izbori i neizvjesna budućnost socijaldemokrata

Pobjeda AfD-a bi predstavljala ozbiljan udarac za socijaldemokrate (SPD), koji su dominirali Brandenburgom od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine. Premijer Brandenburga, Dietmar Woidke, evictirao je prisustvovanje događajima sa Šolcom, ističući ekonomske uspjehe poput otvaranja Tesline tvornice.

Predizborna istraživanja i koalicije

Anketa agencije Forschungsgruppe Wahlen pokazuje da AfD vodi s 28 posto glasova, dok SPD slijedi s 27 posto. Slobodni demokrati i Zeleni se bore za ostanak iznad izbornog praga. Kako izbori budu odmicali, ostaje da se vidi kako će se politička slika Njemačke oblikovati.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -