Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeNajnovijeAdna Muslija: Umjetnost kao Društveni Korektiv

Adna Muslija: Umjetnost kao Društveni Korektiv

Razgovor s talentiranom umjetnicom

U razgovoru s Adnom Muslijom, talentiranom umjetnicom i kustosicom, otkrivamo bogatstvo njene karijere. Njen rad obuhvata različite aspekte kulturne produkcije. U isticanju važnosti umjetnosti, Muslija naglašava kako ona može djelovati kao društveni korektiv.

Isprepletenost tokova u karijeri

Muslija je svoju umjetničku karijeru započela nakon završetka Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Njena kustoska karijera počela je tokom studija na Filozofskom fakultetu. Tokom svog angažmana u “Obojenoj klapi”, sudjelovala je u osnivanju Galerije savremenih umjetnosti “Manifesto” i “FASADA festivala”.

Izazovi u umjetničkoj produkciji

Prema riječima Muslije, najveći izazov u njenom radu je prevazilaženje predrasuda o umjetnosti. Kako bi se suočili s ovim izazovima, njihov tim razvija nove metode za promociju umjetnosti. Organizuju edukativne programe, razgovore i radionice koje ističu ulogu ulične umjetnosti.

Kulturna revolucija u Sarajevu

Muslija teži povezanju svojih ambicija s ciljevima Galerije “Manifesto”. Njihova vizija je stvoriti kulturnu revoluciju u Sarajevu. Ove godine, realizovali su značajne ciljeve, uključujući uspješno predstavljanje na međunarodnim smotrama.

Galerija na otvorenom

Muslija sa svojim timom želi pretvoriti Sarajevo u galeriju na otvorenom. Ključni cilj Galerije “Manifesto” je osigurati prostor za društveno relevantne razgovore. Novoproducirani videoradovi pokreću važne diskusije o kulturnim tranzicijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -