Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBejrut: Najmanje 37 mrtvih u izraelskom zračnom napadu na Hezbolah

Bejrut: Najmanje 37 mrtvih u izraelskom zračnom napadu na Hezbolah

Spasilački timovi na terenu

U Bejrutu, spasilački timovi radili su danonoćno u subotu, tragajući za preživjelima nakon razornog izraelskog napada. Ovaj napad, ciljan na vođe Hezbolaha, rezultirao je smrću najmanje 37 ljudi. Prema informacijama vlasti, među poginulima su članovi Hezbolaha i civili.

Identitet poginulih i posljedice napada

Među žrtvama su visoki vođa Ibrahima Akila i komandant Ahmed Vahbi. Ovaj incident predstavlja najsmrtonosniji napad u posljednjih godinu dana sukoba. Izraelska vojska je istaknula da je napad usmjeren na okrupnjavanje vojnog lanca Hezbolaha i da su uništeni ključni manevri te grupe.

Šteta u civilnim objektima

Napad je sravnio višespratnicu u prepunom predgrađu Beiruta. U eksploziji su oštećeni i obližnji objekti, uključujući dječiju sobu. Prema izvorima iz libanskog ministarstva zdravlja, među poginulima su najmanje troje djece i sedam žena.

Moguće eskalacije sukoba

Očekuje se da će sukobi između Hezbolaha i izraelske vojske eskalirati. Izraelski vojni avioni su u posljednjem bombardovanju ciljali oko 180 objekata na jugu Libana. U međuvremenu, Hezbolah je uzvraćao raketnim napadima na ciljeve u sjevernom Izraelu.

Ova posljednja eskalacija dovela je do povećanja broja mrtvih, koji je sada 39, dok je više od 3.000 osoba ranjeno tokom povijesnog nasilja u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -