Petak, 22 Novembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeLjepotaKafa i Čaj: Umerena Konzumacija Smanjuje Rizik od Kardiometaboličkih Bolesti

Kafa i Čaj: Umerena Konzumacija Smanjuje Rizik od Kardiometaboličkih Bolesti

Istraživanje o Kofeinu i Kardiometabolizmu

Nedavna studija objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism ukazuje na značaj umjerene konzumacije kafe i čaja.

Osobe koje piju oko tri šoljice dnevno imaju 48 posto manji rizik od dvije ili više kardiometaboličkih bolesti u odnosu na one koji konzumiraju manje od jedne šoljice.

Prednosti Umjerenih Količina

Koautor studije, Chaofu Ke, ističe da promoviranje umjerenih količina kafe može donijeti dalekosežne prednosti za zdravlje.

Istraživanje je uključivalo analizu navika 360.000 ljudi u dobi od 37 do 73 godine prikupljenih kroz Biobank.

Rezultati Studije

Učesnici koji su konzumirali između 200 i 300 miligrama kofeina dnevno pokazali su manji rizik od kardiometaboličkih oboljenja.

Osobe koje su radije pile kafu imale su smanjenje rizika od otprilike 50 posto, dok su oni koji su konzumirali i kafu i čaj imali 40 posto manje šanse za razvoj bolesti.

Kofein i Zdravlje

Čak i kod onih koji konzumiraju više od 400 mg kofeina, rezultati su pokazali da kofein nije imao negativne efekte na zdravlje.

Ovi nalazi sugeriraju da umjerena konzumacija kofeina može biti korisna za prevenciju kardiometaboličkih bolesti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -