Nedjelja, 22 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSamit Džoa Bajdena s liderima Australije, Japana i Indije u Vilmingtonu

Samit Džoa Bajdena s liderima Australije, Japana i Indije u Vilmingtonu

Ugošćenje lidera u Vilmingtonu

Predsjednik SAD-a, Džo Bajden, u svom rodnom gradu Vilmingtonu, organizuje sastanak s liderima Australije, Japana i Indije. Ovaj događaj je značajan dio njegovog nastojanja da istakne indo-pacifičko partnerstvo.

Podizanje “Kvada” na viši nivo

Bajden je otkako je preuzeo funkciju usmjerio američku spoljnu politiku prema Indo-Pacifiku. Samit predstavlja četvrto lično okupljanje lidera od 2021. godine.

Lični dodir i značaj sastanaka

Otvaranje vlastitog doma za strane lidere predstavlja Bajdenov pristup ličnoj diplomaciji. Savjetnik Bijele kuće, Džejk Saliven, naglašava važnost ličnih odnosa u spoljnoj politici.

Teme i izazovi

Lideri će se usuglasiti o zajedničkom saopštenju s jakim porukama prema Kini i Sjevernoj Koreji. Očekuje se jačanje pomorske sigurnosti i humanitarne saradnje.

Razgovori sa premijerom Modijem

Bajden planira razgovarati s premijerom Modi o njegovim nedavnim posjetama Rusiji i Ukrajini. Takođe, naglasiće važnost suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Zadovoljstvo liderima i budućnost odnosa

Ovaj samit također predstavlja priliku za oproštaj između Bajdena i Kišide. Jačanje odnosa između SAD-a, Japana i Južne Koreje postavljeno je kao prioritet zbog regionalnih izazova.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -